Hírek

Miért kivi a kivi? – Érdekességek és tévhitek egy egészséges gyümölcsről

A kivi nem trópusi gyümölcs, Magyarországon is megterem. A kivit nem ismerték az ókori rómaiak, ez egy 20. században felfedezett gyümölcs. Őshazája Kína, ahol a Jangce folyó völgyében vadon is terem, de Új-Zélandon kezdték termeszteni, s kezdetben kínai egresnek hívták.

A termelés mennyisége az ötvenes évekre tette lehetővé az exportot – akkoriban azonban Amerikában a „kínai” jelző nem csengett jól, átnevezték hát a kínai egrest dinnyécskének (melonette). Ezzel viszont az volt a baj, hogy a dinnyefélékre magas vámot kellett fizetni. Kerestek hát valami igazi új-zélandi nevet, így lett kivi gyümölcs, hiszen a kivi Új-Zéland nemzeti madara.

A kivi Magyarországon is jól termeszthető kúszónövény, éppolyan szépen futtatható teraszra, vagy alakítható ki belőle lugas, mint a szőlőből, és fagyérzékenysége sem rosszabb a szőlőnél. Nagyüzemi termesztése is elindult, ezért ma már magyar kivi is kapható. Aki kertjében szeretné ültetni, érdemes tudnia, hogy a terméshez „fiú” és „lány” egyedek egyaránt kellenek (miközben csak a lányok hoznak gyümölcsöt), és hogy pár évig még csak szép lesz, de nem terem. A kivi utóérő gyümölcs, de azért nem mindegy, mikor szüreteljük. A saját kivinket elég az őszi nagy fagyok előtt leszednünk, így a boltinál jóval édesebb gyümölcsöt kanalazhatunk. Ami nem elég, hogy finom, de jó tulajdonságait is hosszan sorolhatnánk: több C-vitamin van benne, mint a narancsban és több kálium, mint a banánban.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

19 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago