Köretek

Egy igazi retró recept: ecetes paradicsomsaláta lila hagymával

Nincs is finomabb mint egy jó paradicsomsaláta sok lila hagymával, kevés ecettel és némi friss petrezselyemmel. 

Ma már retrónak számít, de hosszú éveken keresztül ez a saláta volt a nyár egyik legnépszerűbb körete. Az ecetes paradicsomsaláta grill- vagy sült húsok mellé is ideális, de egy könyedebb ebéd vagy vacsora esetében a köret helyettesítésére is tökéletesen alkalmas. Nagy előnye, hogy hihetetlenül egyszerű elkészíteni: csak össze kell darabolni a lila hagymát és paradicsomokat (erre a célra igyekezzünk minél édesebb, lédúsabb egyedeket választani), meglöttyinteni egy kevés ecetes öntettel, meghinteni némi fűszerrel, és már kész is az isteni finom nyári paradicsomsaláta.

Paradicsomsaláta lila hagymával

6 db paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 ek cukor
4 darab lilahagyma
1 ek ecet
ízlés szerint só és bors
olívaolaj a tálaláshoz

A paradicsomokat megmossuk, a csumájukat kivágjuk és cikkekre vágjuk. A lila hagymát egy kivételével felkarikázzuk.

Elkészítjük az öntetet: a cukrot és az ecetet kevés vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, és a megmaradt lilahagymát finomra vágva.

Egy nagyobb tálba elkezdjük rétegezni a paradicsomokat, és a lila hagymát, mindaddig csináljuk, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A rétegeket ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Ha a hozzávalók elfogytak, leöntjük az öntettel a salátát, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek alaposan összeérjenek. Tálaláskor egy kevés olívaolajat is csurgathatunk rá.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago