Vegáknak

Ropogós lyoni hagymával mindig szebb az élet

Ugyan ki ne ismerné ezt a ropogós finomságot, amely pikk-pakk kész? A lyoni hagyma egyszerűsége ellenére minden fogást mennyei szintre emel. 

A sült hagyma, vagy elegánsabb nevén lyoni hagyma nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is, ráadásul sokkal finomabb és olcsóbb is, mint a ű bolti. Rengeteg mindenhez nagyon jól megy: a hamburgereken és a hotdogokon át, a különböző sülteket is feldobja, de mi például a salátán is el tudjuk képzelni.

Forrás: WiskAffair

Hozzávalók

vöröshagyma
rétesliszt
bő olaj a sütéshez

A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és felszeleteljük. (Kb. 2-3 milliméteres szeletek teljesen megfelelőek, ne legyen se túl vékony, se túl vastag)

A felszeletelt hagymát alaposan szétszedegetjük, megforgatjuk a lisztben, hogy mindenhol beborítsa a hagymákat. A felesleges lisztet pedig szita segítségével rázzuk le róla, mert az olajban úgyis csak megégne.

Az olajat közepes lángon hevítsük fel, és kis adagokban kezdjük el kisütni a hagymát. Azért nem szabd egyszerre sokat sütni, mert mert egyrészt nem tud olyan gyorsan sülni, emiatt kiengedi a hagyma a levét, és inkább csak fő, mint sü. Ebben az esetben pedig a hagyma zsíros és plöttyedt lesz, nem olyan ropogós, amilyet szeretnénk.

Olykor érdemes átkevergetni a hagymát, és legyünk óvatosak, megégni sem szabad hagyni, akkor ugyanis keserű lesz a végeredmény. Ne hagyjuk magára egy pillanatra sem, az a biztos.

Ha már szép zsemleszínűre sült, szedjük ki a hagymát egy papírtörlőre, és ha felitattuk a felesleges olajat akkor átmehetnek egy tiszta papírtörlőre.

Az összes hagymával járjunk el a fentiek szerint (sütés, csöpögtetés, felitatás), amíg elfogy. A leitatást mindig tiszta papírtörlőn végezzük. Teljesen hűtsük ki és szárítsuk le a hagymát, mielőtt elcsomagoljuk. A tárolódobozt is kibélelhetjük tiszta papírtörlővel, mellesleg hosszú ideig, akár 1-2 hétig is eláll, már ha addig el nem fogy!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Almás morzsatorta, amihez nem kell tésztát gyúrni

Ha gyors, illatos, őszi desszertet keresel, ami melegséggel tölti meg a konyhát és a lelkedet…

8 óra ago

Az eldobható kesztyűk története és fejlődése: a latex kesztyűtől a nitrilig

Az eldobható gumikesztyűk alapvető elemei a higiéniai és biztonsági gyakorlatoknak, elengedhetetlenek az egészségügytől kezdve az…

2 nap ago

Baráti palacsintaparti otthon – recepttel, ötletekkel és hangulattal

Ha baráti vacsoraötletet keresel, ami gyors, olcsó és garantáltan jó hangulatot teremt, akkor a palacsintaparti…

4 nap ago

Kreatív uzsonnásdoboz ötletek iskolakezdéshez – egészséges szendvics, muffin és tízórai tippek gyerekeknek

Mit tegyünk az uzsonnásdobozba, ha unjuk a párizsis zsemlét? Hogyan lehet a tízórai egyszerre egészséges,…

1 hét ago

Dzsúdló most nem rappel, hanem szendvicset csinál – és ez brutál jó lett!

Meki szendvics + magyaros retro ízvilág + Dzsúdló = mi kell még? Na jó, bevalljuk:…

1 hét ago

Dentálhigiénia: Hogyan őrizzük meg fogaink egészségét?

A fogak egészsége vitalitásunk egyik alappilérét képezi. Ugyanis az emésztés már a szájban, a rágással…

1 hét ago