Receptek

Ízletes póréhagyma-krémleves

A póréhagyma-krémleves nagyon különleges ízvilágú, a belekerülő tejszínnek hála pedig ellenállhatatlanul krémes is. 

A testes, karóra emlékeztető póréhagymát szinte kivétel nélkül mindenki szereti, ráadásul számos ételnek, például az elegáns francia krémlevesnek is ez adja az alapját. A Vichyssoise levest egy Louis Diat nevű francia séf készítette el a XX. század fordulóján a New York-i Ritz szállóban, amely azóta a francia háztartások közkedvelt fogásává vált.

Az édeskés, selymes, kellemesen lágy ízű póréhagymát nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, hanem mert rendkívül egészséges is.

Fotó: Rouxbe

Hozzávalók

  • 2 póréhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 leveskocka
  • csipet bors

A póréhagymát megpucoljuk, majd karikákra felvágjuk. Kevés zöld részt is tehetünk hozzá.

A vajat egy lábosban felhevítjük, majd rádobjuk a pórét, és kevergetve megfonnyasztjuk. Ezután mehet bele a zúzott fokhagyma is, amivel egy-két percig pirítjuk.

Felengedjük másfél liter vízzel, majd belemorzsoljuk a húsleveskockát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megpucolt, kis darabokra vágott krumplit is hozzátesszük, és körülbelül 15 percig főzzük.

Ha a krumpli puha, levehetjük a tűzről, és botmixerrel pépesíthetjük. Ha ez megtörtént, kezdjük el ismét forralni, öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára.

Várjuk meg, amíg rottyan néhányat. Ha sűrűbben szeertnénk, egy evőkanál lisztet is keverhetünk a tejszínhez.

Kész is az istenien krémes póréhagyma-krémleves, jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago