Diéta & Egészség

Vajban sült fokhagymás gombafejek

A vajban sült fokhagymás gombafejek szinte mindenhez passzolnak, gombaimádóknak pedig egyenesen kötelező fogás. 

A gomba ízletes, laktató, ugyanakkor kalóriaszegény étel, amelyből ugyanúgy készíthetünk köretet, mint főételt, de nassolnivalóként sem utolsó választás. A vajban krémesre sült fokhagymás gombafejek elkészítése nagyon egyszerű, csupán arra érdemes figyelni, hogy a fokhagymát a főzés legvégén adjuk a gombákhoz, különben könnyen odaég és megkeseredik.

Hozzávalók

2 gerezd finomra vágott fokhagyma
50 dkg csiperkegomba
4 evőkanál friss, finomra vágott petrezselyem
5 evőkanál vaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint
kevés citromlé

 

A gombát megmossuk, megtörölgetjük, meghámozzuk, majd a tönköt közvetlenül a kalap alatt levágjuk. A nagyobb gombafejeket elfelezzük vagy elnegyedeljük.

Nagyobb méretű, vastag aljú edényben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a gombafejeket, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg a vajat magukba nem szívják  a serpenyőből.

Kisebbre vesszük a lángot, és takarékon tartjuk addig, amíg a gomba levet enged. Akkor újra felcsavarjuk a lángot, és tovább kevergetve még 4-5 percig pirítjuk, hogy a szaft nagyobb része elpárologjon.

Egy kevés citromlevet ráfacsarunk, majd ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és fél percig pirítjuk, amíg enyhén barnulni nem kezd.

Belekeverjük a felaprított petrezselymet, és még 1 percig a tűzön hagyjuk. A pirított gombát előmelegített tálra halmozzuk, és forrón vagy melegen tálaljuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago